Hasznos információk

Gyakran ismételt kérdések

Toastmasters-ről általánosan

A Toastmasters International egy, az Amerikai Egyesült Államokban alapított, nemzetközi, nonprofit oktatási szervezet, amelynek célja, hogy klubjain keresztül segítse fejlődni a tagok kommunikációs, nyilvános beszélői és vezetői készségeit. Több ezer klubon keresztül kínál kommunikációs és vezetői programokat, amelyek célja, hogy az embereknek segédeszközt adjon a nyilvános beszéd művészetének elsajátításához.
A Toastmasters tagjai klubokba szerveződnek, a klubtalálkozók során különféle szerepeket vállalnak. A Pathway (Tanösvények) nevű kiváló oktatási program segíti őket abban, hogy hathatósan előmozdítsák saját maguk és társaik fejlődését. A klubok barátságos és támogató környezetet biztosítanak a tagok számára, és szívesen fogadnak új érdeklődőket.

Bővebben a Toastmasters Internationalról ide kattintva olvashatsz.

Az első Toastmasters klub Magyarországon a 2003-ban alapított Budapest Toastmasters volt, amely angol nyelven tartja klubestjeit, viszont 2014 óta már magyar nyelvű klubok is működnek Magyarországon.

A Toastmasters International egy világszerte elterjedt hálózat. Jelenleg 364.000 tagja van, 16.200 klubban, 145 országban. Földrajzi elhelyezkedés alapján a klubok régiókba csoportosulnak, azon belül districtekbe (körzetekbe). Egy districtben több divízió van, azon belül több area (terület), egy areában általában 4-5 klub van.
A szegedi Ez a beszéd Toastmasters Klub a Region 10, District 110, Division A, Area 4 tagja.

Retorikai (nyílvános beszéd) készségekben és vezetői készségekben.

Szegedi klubról és klubestekről

A szegedi Ez a Beszéd Toastmasters Klub 2015 óta működik.

Minden héten kedden.

Hági Udvar és Étterem, 6720 Szeged, Kelemen László u. 3.
18:15-kor van a kezdés, így érdemes már előtte érkezni.

Amennyiben a körülmények nem teszik lehetővé a személyes találkozót, a klubesteket online tartjuk meg.

Igen!

Az Ez a Beszéd Toastmasters Klub elsősorban magyar nyelvű, de előfordult már, hogy angolul, németül vagy esetleg franciául adott elő valamelyik klubtársunk.

Bár angol nyelvtudás nélkül is lehetsz klubtag, fontos tudnod, hogy a Toastmasters International fő nyelve az angol, a tananyagok és egyéb segédanyagok is elsősorban angol nyelvűek, bár elkezdődött a Pathways-küldetések magyar nyelvre történő fordítása.

A Toastmasters klubok általában hetente tartanak találkozót.

Minden Toastmasters klubest ugyanúgy épül fel világszerte, egy klubest három fő részre tagolható:


1. Beszédek, amelyekre előre felkészültek az előadók a Pathways (magyar fordításban: Tanösvények) nevű oktatóprogram beszédküldetései alapján.

2. Improvizációs feladatok, rögtönzött rövid, 1-2 perces beszédek.

3. Értékelések, amelyeket klubtársak adnak a felkészült beszélőknek.

Zárásként az általános értékelő ad visszajelzést az egész találkozóról.

Tagsággal kapcsolatos kérdések

Tagként részt vehetsz a klubesteken, egy mentor támogat téged a fejlődésben, tarthatsz felkészült beszédeket, vállalhatsz szerepeket, hozzáférést kapsz a Toastmasters oktatási anyagaihoz angol nyelven (magyar nyelvű fordítás folyamatban van), havonta kapod a Toastmasters Magazint, valamint különböző versenyeken is indulhatsz.

A jelentkezési lap kitöltésével és a tagdíj befizetésével.

18 000 Ft / 6 hónap + 7 000 Ft. regisztrációs díj, ha korábban nem voltál soha Toastmasters-tag.

- Házigazda, aki előkészíti, koordinálja és levezeti az estet.

- Felkészült beszélő.

- Rögtönzésvezető, aki kitalálja és levezeti az improvizációs játékot.

- Általános értékelő, aki az egész estet általánosan értékeli az est végén.

- Az egyik felkészült beszélő értékelője.

- Időmérő, aki minden felszólalónak jelzi a rendelkezésére álló minimum és maximum időkeretet.

- Nyelvőr, aki az est során használt legszebb és kerülendő kifejezéseket gyűjti össze, illetve meghatározza a nap szavát.

- “Ö”-számláló, aki a felszólalók töltelékszavait jelzi és számolja.

- Szavazatszámláló, aki begyűjti és összesíti a jelenlévők szavazatait a legjobb beszélőre, a legjobb értékelőre és a legjobb rögtönzőre.

- Rögtönző, az az önkéntes, aki jelentkezik az improvizációs feladatra. (rögtönzőnek vendégként is tudsz jelentkezni)

A Toastmasters világában két fő versenyidőszak van. Az első az őszi verseny, melynek kategóriái a humoros beszéd és a rögtönzés, a második verseny pedig tavasszal kerül megrendezésre nemzetközi beszéd és értékelés kategóriában.
Mindkét esetben van lehetőség elindulni több nyelven, azonban a legnépszerűbb a magyar és az angol a mi divíziónkban. A versenyek klubszinten kezdődnek, majd ezt követi a területi és a divíziós forduló. Magyar nyelven mindkét időszakban a divízió, vagyis az országos forduló az utolsó. Angol nyelven ősszel a humoros beszéd esetén a divízió az utolsó forduló, míg tavasszal a nemzetközi beszédverseny idején lehetőséged van akár több ország versenyzőjével, világszinten is megmérettetni magad.

Látogass meg minket

Gyere el a Hági udvarba kedden 18:15-re

Shopping Basket